Kapcsolat
GEFRO garancia
GEFRO egészséghírek
Kóstoló: Hol? Mikor?
On-line étkezési tanácsadás
Szeretnél többet tudni rólunk?
Ingyenes tesztek
Letölthető ismertetők
Zapper frekvencia-terápia
Partnereink
Adatvédelmi nyilatkozat

 

Mi is az a nátrium-glutamát?

Sokan azt gondolják, hogy ez egy veszélyes összetevõ. Szeretnénk ezt a tévhitet eloszlatni! A nátrium-glutamát a glutaminsavnak, a fehérjéket feléíptõ egyik aminosavnak a nátrium sója. A glutaminsav kálcium és kálium sói is ízfokozó hatásúak. A glutaminsav számos táplálékfehérjénk építõköve.

A GEFRO termékek között megtalálhatjuk ezt az adalékot, ami nem más, mint egy természetes ízfokozó, amely megtalálható a húsban, halakban, zöldségekben, cukorborsóban, gombában, sajtban és tejben is. Ázsiában több, mint kétezer éve használják a nátrium-glutamátot az ételek - fõként levesek - ízének fokozására. Tengeri hínárból fõzték annak idején, manapság fermentációs eljárással készül. Az alapanyag változatos: a tengeri hínár és algafélék mellett cukorrépa, paradicsom és kukorica is lehet a forrás. A GEFRO ételeket fõként a cukorrépából, és kisebb mértékben a paradicsomból elõállított nátrium-glutamáttal ízesítik.

A nátrium-glutamát finom, fehér, kristályos por, megjelenésében hasonlít a sóhoz vagy a cukorhoz. Érdekes módon nincsen saját íze. Még ma sem teljesen világos, hogy a glutamát milyen mechanizmussal fokozza más ételek ízét. EGyes vélemények szeirnt a nyelv ízérzõ receptorainak ingerküszöbét csökkenti, míg mások szerint a glutamát íze a sós, édes, savanyú és keserû mellett az ötödik alapíz, azaz „umami“, az ízletesség íze. Az „umami“ japánul ízletességet jelent.