Kapcsolat
GEFRO garancia
GEFRO egészséghírek
Kóstoló: Hol? Mikor?
On-line étkezési tanácsadás
Szeretnél többet tudni rólunk?
Ingyenes tesztek
Letölthető ismertetők
Zapper frekvencia-terápia
Partnereink
Adatvédelmi nyilatkozat

 

Gyógynövények és fûszerek, az élelmiszerek csodás kiegészítõi

A gyógynövényekre és fûszerekre mindig is nagy igény volt a konyhamûvészetben. Az értékük az elmúlt korokban olyan nagy volt, hogy még a kardok és fegyverek erejét is felhasználták ezen kincsek megvédésére, a fûszer-szállító karavánutak védelmére. Számos háborút indítottak a növényi kincsek és a kereskedelmi uralom miatt.

A középkori Európa számos országa és kereskedõvárosa az Indokínából és Indiából beszerzett drága egzotikumoknak köszönhette gazdagságát. A manapság mindennaposnak számító bors, szegfûszeg, szerecsendió és fahéj mellett a mirha és a tömjén, a curry, gyömbér, sáfrány mind-mind felbecsülhetetlen értéket képviselt. Nem csak az ételek ízesítésére használták ezeket a fûszereket, hanem tartósítószerként és gyógyszerként is.

Mai napig ismert és nagyrabecsült a gyógynövények és fûszerek gyógyhatása. A bennük található különleges anyagok: olajok, szénhidrátok, vitaminok, fehérjék, ásványi anyagok, illatanyagok, aromák védelmet nyújtanak a gombák, baktériumok, kórokozók ellen. Van olyan növény, amelyet fájdalomcsillapító, nyugtató hatásáért becsülünk. A fûszerek hozzájárulnak az egészséges emésztéshez, az ízletes étkezéshez, az emésztõrendszer karbantartásához.

Gondoljunk csak a régi közmondásra: „A jó szakács egyben jó orvos is.“

Forrás: www.gefro.de