Kapcsolat
GEFRO garancia
GEFRO egészséghírek
Kóstoló: Hol? Mikor?
On-line étkezési tanácsadás
Szeretnél többet tudni rólunk?
Ingyenes tesztek
Letölthető ismertetők
Zapper frekvencia-terápia
Partnereink
Adatvédelmi nyilatkozat


Gyógynövények a fogyókúra szolgálatában

A kisebb-nagyobb mértékû testtömeg-felesleg és az elhízás sokaknak okoz közérzeti zavarokat, lelki és testi gyötrelmeket. Az elhízás okai sokfélék lehetnek, közülük a mennyiségben és minõségben helytelen táplálkozást, illetve a mozgáshiányt a leggyakoribbak közé sorolják.

A testtömeg karbantartására, a súlyfelesleg kialakulásának megelõzésére, valamint a kóros elhízás és az azt kísérõ betegségek kezelésére számos gyógynövényt, illetve azok hatóanyagait tartalmazó készítményt ajánlanak. Az elsõsorban vizelethajtó, székletrendezõ/hashajtó, emésztésjavító, étvágycsökkentõ, továbbá a zsírégetés folyamatát felgyorsító gyógynövények, illetve növényi készítmények alkalmasak arra, hogy állandó részévé váljanak a szakorvos által összeállított kezelési programoknak: a fogyókúrás és salaktalanító, valamint a fitnesz- és léböjt-kúraprogramoknak.

E készítmények nemcsak az anyagcsere-folyamatokra hathatnak kedvezõen, hanem elõsegíthetik a szervezetben felhalmozódott káros anyagcseretermékek kiürülését, ráadásul javíthatják a közérzetet is.

A legtöbben azért isznak például kora tavasszal fogyasztó és/vagy méregtelenítõ hatású gyógyteát, hogy a télen felszedett kilóktól megszabaduljanak és szervezetük felfrissüljön. Ha a gyógyteakúra mellett csökkentjük az energia-felvételt, s a zsíros és nehéz ételekkel szemben elõnyben részesítjük a zöldségeket és a gyümölcsöket, illetve fokozzuk a testmozgást (hetente több alkalommal tornázunk, kocogunk, kirándulunk, kerékpározunk vagy úszunk), viszonylag könnyen megszabadulhatunk a néhány kilogrammos testtömeg-feleslegtõl.

A kísérletek szerint az étkezések elõtt gyümölcslével vagy gyógyteákkal bevett ún. széklet-tömeget ártalmatlan növényi hashajtók (pl. lenmag, bolhafûmag) duzzadóképességüknek köszönhetõen teltségérzetet keltenek, ezáltal enyhén csökkentik az étvágyat, ezért a fogyókúraprogramok összeállításakor érdemes e kísérleti eredményeket is figyelembe venni.

A rendszeres testmozgás és a megfelelõ diéta mellett fogyasztott salaktalanító gyógyteák, illetve gyógynövénytartalmú készítmények nem csak a rendes testtömeg fenntartásában vagy a kisebb testtömeg-feleslegek megszüntetésében lehetnek a segítségünkre.

Alkalmazhatók étrendi kiegészítõként és terápiás készítmények formájában is az elhízás következményeként fellépõ betegségek (például magas vérnyomás, epebántalmak, az immunrendszer csökkent védekezõképessége, rákos betegségek, emlõ-, méh-, bél-, vesebetegségek), valamint bizonyos mozgásszervi bántalmak (pl. sokízületi gyulladás) megelõzésére és/vagy kiegészítõ kezelésére. Ehhez azonban ajánlatos szakorvos és/vagy fitoterápiás szakember tanácsait igénybe venni.

A fogyókúrát segítõ gyógyteákban és készítményekben levõ vizelethajtó növényi részeknek elsõsorban a káros anyagcseretermékek eltávolításában van szerepük, de ásványianyag-forrásként is figyelmet érdemelnek (ilyen például az aranyvesszõ, a csalánlevél, a zsurlólevél, a lestyángyökér, a gyermekláncfûgyökér vagy a kukorica bibeszála).

Mellettük fontosak a máj mûködésére (is) kedvezõn ható, az epetermelést és  a kiválasztást fokozó növényi részek (pl. máriatövis-mag, articsókalevél, gyermekláncfûgyökér, fekete retek), a székletrendezõ vagy hashajtó gyógyteaalkotók (pl. kökényvirág, bodzavirág, kutyabengekéreg, szennalevél), valamint az emésztést segítõ enzimek (papain, bromelain) és növényi részek (pl. köménymag, édesköménymag, ánizsmag).

A fogyasztó hatású, fogyókúrát segítõ készítményeknek gyakran alkotórészei az antrakinon-származékokat tartalmazó növényi hashajtók (pl. szennalevél és a termése, kutyabengekéreg, rebarbaragyökér), ezeknek a hosszabb idõn - hónapokon - keresztül való fogyasztása azonban a kedvezõtlen mellékhatások miatt nem ajánlatos!

A gyógyteák és fogyókúrás készítmények összeállításakor az említett növények/növényi részek mellett fontos szerepük van azoknak a növényi alkotórészeknek is, amelyek nagyobb mennyiségben tartalmaznak vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. csipkebogyó, hibiszkuszvirág, mate-tealevél), hiszen csökkentett energia felvétel és a kiválasztás fokozása esetén nõ a vitamin- és ásványianyag-fogyasztás jelentõsége.

Az európai fitoterápiában elterjedt fogyasztást segítõ gyógynövények mellett egyéb növények is figyelmet érdemelnek. Bizonyos vizsgálatok szerint a zöld tea fogyasztása felgyorsítja a zsírégetés folyamatát, s ezzel csökkenti a testtömeget. Az ajurvédikus gyógyászat elvei szerint összeállított zsírégetõ hatású, étrend-kiegészítõ készítmények egyik fontos alkotórésze egy narancsméretû, tökféle növény, a Garcinia cambogia gyümölcsének héjkérge, illetve annak kivonata.

A héjkéreg legfontosabb hatóanyaga a hidroxi-citromsav (HCA). A HCA fontosabb tulajdonságai: csökkenti az elraktározott zsír mennyiségét, fokozza a glikogén szintézisét, csökkenti az étvágyat, növeli az elfogyasztott tápanyagok - fôként a zsírok - metabolizmusát, gátolja a túlzott mértékben felvett szénhidrátok koleszterinné való átalakítását.

A Közép- és Dél-India trópusi erdeiben honos Gymnema sylvestre csökkenti a szénhidrát utáni éhséget, ennek köszönhetõen segíti a fogyást, pontosabban a felesleges energia felvételt. Bizonyos barnamoszatok (pl. Laminaria-, Macrocystis- és Nereocystis-fajok) fogyasztását pedig abban az esetben tartják eredményesnek, ha az elhízás hátterében csökkent pajzsmirigymûködés húzódik meg.

A felsorolt néhány példa azt mutatja: a gyógynövényeknek és hatóanyagaiknak, illetve a belõlük elõállított készítményeknek szerepük lehet az elhízás megelõzésében, az elhízás és a miatta kialakuló betegségek kiegészítõ kezelésében, azt azonban szem elõtt kell tartani, hogy fogyasztásukat életmódváltást is célzó kezelési stratégiába kell beépíteni, mert egymagukban nem várhatunk tõlük csodákat.