Kapcsolat
GEFRO garancia
GEFRO egészséghírek
Kóstoló: Hol? Mikor?
On-line étkezési tanácsadás
Szeretnél többet tudni rólunk?
Ingyenes tesztek
Letölthető ismertetők
Zapper frekvencia-terápia
Partnereink
Adatvédelmi nyilatkozat


Az elhízás veszélyei

Az alma, vagy körte típusban való besorolás nem öncélúan történik, mert megfigyelések szerint az alma típus hajlamosít nagyobb mértékben koszorúér-betegségre, vagy agyvérzésre.
Ennek oka érthetõbbé válik, ha áttekintjük, hogy az elhízás milyen kockázatot jelent az egészségre nézve, hiszen az elhízáshoz gyakran társuló cukorbetegség, magas vérnyomás és zsíranyagcsere zavar a szív-ér­rendszeri betegségek nagy rizikótényezõi közé számítanak:

Statisztikai tény, hogy a II-es típusú cukorbetegek 80-90°/-a elhízott. A túlsúlyosak közel 50%-a küzd magas vérnyomással. A zsíranyagcsere-zavar esetében az alma típusban gyakran találhatók kóros vérzsír értékek, amelyek ugyancsak növelik az érbetegségek kockázatát.

Különösen középkorú, elhízott nõkben gyakrabban képzõdnek epekövek. Az elhízás mértékével párhuzamosan növekszik a csípõ, térd és boka-kopásos, degeneratív betegségeinek aránya. Nem ritka a köszvény kialakulása sem. Rosszindulatú daganatok nõkben a méh, emlõ, petefészek és epehólyag rosszindulatú daganatainak aránya és az elhízás mértéke között összefüggés mutatható ki, vagyis minél nagyobb az elhízás, annál nagyobb ezeknek a betegségeknek a kockázata. Férfiak esetében ez vastagbél-, végbél-, prosztata-, has­nyálmirigy- és gyomorrák vonatkozásában igazolható. Hormonzavarok nõknél a menstruáció zavarát, vagy csökkent megtermékenyíthetõséget, férfiaknál a spermaképzés zavarát, vagy impotenciát okozhatnak az elhízás által kiváltott hormonzavarok, de fokozódik az elhízásban a visszértágulatok kialakulása, a mûtéti veszély és az embóliás szövõdmények lehetõsége is. Mindez arra int, hogy az elhízást komoly kóroki tényezõnek kell tekinteni és kezelését minél hamarabb indokolt elkezdeni. Annál is inkább így van, mert kezdeti stádiumában, amikor még csak néhány kilogramm túlsúlyt észlelünk önmagunkon, kis odafigyeléssel, megfelelõ étrenddel és rendszeres testmozgással ez aránylag könnyen megszüntethetõ, míg a késõbbiekben, elhízott, vagy kórosan elhízott állapotban, 30-40 kg-ot is meghaladó testsúlycsökkentés igen nagy erõfeszítést kíván mind a beteg, mind kezelõorvosa részérõl.